VB-Groep

Nieuwe bestemming voor Huis aan de Markt in Sittard

Plaats Sittard
Opdrachtgever CRA Vastgoed
Programma Herontwikkeling voormalig V&D-pand

Aanbesteding herontwikkeling voormalig V&D-pand

Huis aan de Markt

Midden in het historische, middeleeuwse centrum van Sittard bevindt zich het voormalige V&D-pand. De gemeente heeft een aanbestedingsprocedure opgezet om dit stuk stad te herontwikkelen tot Huis aan de Markt: een nieuw bestuurlijk centrum voor de gemeente en publieke ruimtes waarbij energieneutraliteit en circulariteit van belang zijn.

Huis aan de Markt is georganiseerd rondom een stedelijk binnenplein: het Ontmoetingsplein. Dit plein voorziet in een ontvangstruimte voor publieke functies in het raadhuis, de verenigingsruimtes, Sittard Geleen Experience en Visit Zuid-Limburg. Samen met een kleinschalige horecavoorziening maakt dit het gebouw tot een echte publieke ontmoetingsruimte. Het ontwerp biedt tevens ruimte voor 30 wooneenheden in de vorm van appartementen en grondgebonden woningen rondom een stadstuin. Met het ontwerp ReVi-Zitterd dingen wij mee naar de realisatie van dit prachtige stuk historisch erfgoed.

ReVi-Zitterd staat voor het creëren van een nieuwe, gemoderniseerde versie van de voormalige situatie, waarbij rekening wordt gehouden met het open karakter van het gebouw en de ruimtes. Een representatieve ontmoetingsplek van de gemeente waar bestuur, ondernemers, inwoners en partners elkaar kunnen ontmoeten.

Duurzame oplossingen, passend in het historische centrum van Sittard

Op hedendaagse wijze dóórbouwen op een historische structuur is een ingewikkelde opgave. Het vraagt om een hoge mate van ontzag voor de gebouwde omgeving en veel creativiteit. Een zorgvuldige inpassing van de energetische en circulaire randvoorwaarden maken het ontwerp tijdloos. Het gebouw is zo ontworpen dat het in de toekomst, indien gewenst, compleet gedemonteerd en hergebruikt kan worden. Daarnaast hergebruiken we het bestaande gebouw als een verzameling van grond- en delfstoffen voor zowel deze als andere nieuwe ontwikkelingen.

Waar technische innovaties vrijwel onzichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de efficiënte installaties, is de energieopwekking dominant in beeld. Door hergebruik van de betonnen gevelfragmenten met de karakteristieke klok in het nieuwe Ontmoetingsplein, brengen we een respectvol eerbetoon aan het V&D-tijdperk. Daarnaast is de gevel van het oude stadhuis op een moderne manier geïntegreerd in het plan.

Aanbestedingsprocedure

De aanbesteding is benaderd vanuit het motto ‘Resultaat komt samen’. De inzending is in nauwe samenwerking met een aantal vaste partners: CRA Vastgoed, Smeets Bouw, de van oorsprong Sittardse broers van architectenbureau Mulleners & Mulleners, het Sittardse architectenbureau Wijnen & Co Architecten, Buro Lubbers en Volantis tot stand gekomen. Samen met onze vaste partners en de gemeente Sittard-Geleen zetten wij een belangrijke stap in de ontwikkeling van het centrum van Sittard.

Als onderdeel van de aanbesteding worden de ontwerpen van 11 t/m 19 november tentoongesteld in de exporuimte bij de ingang aan de Markt. Inwoners van de Gemeente Sittard-Geleen hebben invloed op de uiteindelijke keuze. Middels een enquête kunnen zij aangeven welk ontwerp de voorkeur heeft. Eind december wordt bekend wie Huis aan de Markt gaat realiseren.