VB-Groep

Transformatie Antonius van Paduakerk Valkenswaard

Plaats Valkenswaard
Programma 18 appartementen
Ontwikkelaar CRA Vastgoed
Bekijk alle gegevens

Bijzonder wonen in de Antonius, 18 unieke woningen

In 2019 heeft CRA Vastgoed de Antonius van Paduakerk aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard aangekocht. De transformatie van het kerkgebouw naar woonruimte is een bijzonder proces, zeker gezien de locatie en historische waarde van dit gebouw. Door beperkte aanpassingen aan de zijde van de Eindhovenseweg en de Carolusdreef in combinatie met het toevoegen van extra woonruimte aan de minder zichtbare zijde van de kerk ontstaat de ruimte voor de realisatie van 18 appartementen en lofts. De appartementen variëren in grootte van ca. 50 tot ruim 160 m². In de Antonius, zoals het project heet, komen achttien appartementen en loftwoningen met vloeroppervlaktes tussen de 50 en 160 m².

Het dak wordt vernieuwd. De gevels aan de kant van de Eindhovenseweg en de Carolusdreef blijven min of meer intact. Voor de noodzakelijke lichtinval moeten de prachtige glas-in-loodramen plaatsmaken voor andere ramen. Deze oude ramen blijven wel behouden voor de Antonius, maar komen op een andere plek.

In overleg met het kerkbestuur blijft het kapelletje intact. Het blijft dus een plek waar mensen een kaarsje kunnen aansteken. Ook het schip blijft gehandhaafd. Wanneer je straks de Antonius binnenloopt, kom je in een centrale ruimte die over de gehele lengteas van het gebouw loopt. Het plafond is hier minstens vijftien meter hoog. Aan weerszijden van deze gang komen de appartementen.

Zonnepanelen

Vooral aan de zuidzijde van het gebouw vindt een behoorlijke ingreep plaats. Die gevel is aan het zicht onttrokken en gaat er grotendeels uit. Hier worden trapsgewijze nieuwbouwdelen ingepast in de bestaande structuur, verdeeld over vier lagen. Op de platte daken van de Antonius komen zonnepanelen, verder worden de woningen voorzien van individuele WKO-installaties.

Projectdetails

Plaats Valkenswaard
Programma 18 appartementen
Ontwikkelaar CRA Vastgoed