VB-Groep

Interview met Michiel Jongmans

29 november 2022

Sinds 1 september versterkt Michiel Jongmans (45) onze organisatie als Algemeen Directeur van CRA Vastgoed en Groepsdirecteur Ontwikkelen. Aan hem de opgave om het ontwikkelbedrijf de komende jaren nog steviger en prominenter in de markt te zetten. Een uitdaging die Michiel als geen ander ligt, met zijn commerciële achtergrond, extroverte persoonlijkheid, meer dan 20 jaar vastgoedervaring en uitgesproken opvattingen.

Succes

“Uiteraard is een goed rendement uitgangspunt voor een succesvolle ontwikkeling. Maar dat gaat veel verder dan euro’s. Sociaal-maatschappelijk, economisch en duurzaam rendement tellen evenzeer. Het gaat erom dat je een plek of gebied beter achterlaat dan dat je deze aantrof. Dat de leefbaarheid toeneemt, voor mens en dier, dat de bestaande omgeving wordt versterkt en dat alle stakeholders dat zo ervaren.”

Leiderschap

“Ik ben van het gelijkwaardig met elkaar samenwerken, door de hele ‘groep’ heen. Als we elkaar intern goed weten te vinden en ieders kwaliteiten benutten, ben je ook naar buiten toe een aantrekkelijke partner. Natuurlijk, als het nodig is laat ik me horen; ik verkies altijd duidelijkheid boven een half antwoord. Open en direct en dat verwacht ik ook van anderen. Waarbij ik altijd achter – en als het moet ook voor – de mensen sta met wie ik samenwerk.”

De ontwikkeling zelf moet je aan professionals overlaten, maar de inbreng van omwonenden, hun wensen en dromen, maken een project alleen maar sterker.
Michiel Jongmans, Algemeen Directeur

Omgevingsparticipatie

“Ontwikkelen voor en met de omgeving is een essentieel onderdeel van ons vak. Zo vroeg mogelijk en volstrekt transparant. Een eerlijk verhaal is cruciaal, anders wordt die omgevingsparticipatie eerder een last dan een lust. De ontwikkeling zelf moet je aan professionals overlaten, maar de inbreng van omwonenden, hun wensen en dromen, maken een project alleen maar sterker.”

Energie

“De omgang met mensen geeft mij energie. In een team werken aan de organisatie en projecten. Samen successen behalen en vieren, anderen zien groeien. Ook het creatief bezig zijn is enorm stimulerend. Van niets iets maken. Van plekken waar je de potentie van voelt en waar je uiteindelijk anderen mee weet te verrassen. Verder krijg ik vooral veel energie van mijn gezin. Van sporten en op stap met vrienden. En uiteraard ook van een klinkende overwinning in een volgeladen PSV-stadion!”

Verandering

“Ik heb wel eens moeite met mensen die halsstarrig vasthouden aan het oude, uit angst voor het onbekende. Veranderen is spannend, dat begrijp ik heel goed. Maar een houding van ‘zo doen we het altijd al’ en van daaruit nergens aan willen meewerken, gaat er bij mij lastig in. Vroeger vond ik dat irritant, maar inmiddels weet ik dat je beter op zoek kunt gaan naar gedeelde waarden, dan kom je er samen wel uit. Ik vind dat je flexibel moet zijn en dat er in principe altijd ruimte is voor vernieuwing. Dat betekent niet dat je altijd alles maar ter discussie moet stellen; dat is net zo irritant. Een stabiele heldere koers is belangrijk en biedt je houvast in een wereld vol verandering.”