VB-Groep

Ontwikkeling Bosplaats Thijsse Renkum

  • Plaats Renkum
  • Ontwikkelaar CRA Vastgoed
  • Programma Herontwikkeling schoolterrein naar woongebied

Natuur tot aan de gevel

Het oude schoolterrein (de scholenstrip) aan de Bram Streeflandweg in Renkum wordt omgevormd tot een natuurinclusief en duurzaam woongebied. Het plan bestaat uit 64 woningen waarvan 44 koopwoningen en 20 sociale huurwoningen – verdeeld over drie boskamers. Een vierde boskamer krijgt de rol van openbaar speelveld. De ontwikkeling bevat een mix van appartementen en grondgebonden woningen, waarvan meer dan 80% van de woningen wordt gerealiseerd in de betaalbare sector.

Mens en natuur in evenwicht in vier boskamers

De naam Bosplaats Thijsse is een verwijzing naar Dr. Jac. P. Thijsse, een Nederlandse schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer, waar de voormalige school op deze locatie naar was vernoemd. De nieuwe woonbuurt is ontworpen in zijn geest: een plek waar mens en natuur samenkomen. Het plan is gericht op natuurbehoud, het versterken van het lokale ecosysteem en het stimuleren van gemeenschap. Elke boskamer krijgt een eigen identiteit met herkenbare architectuur. Het woongebied wordt hiermee verweven met het omliggende groen en zorgt voor een gezonde, natuurrijke woonbeleving.

Voortbouwen op de natuur

Het plan is gemaakt in samenwerking met ecoloog David de Vos, landschapsarchitect Buro Harro, archirect diederendirrix en Volantis. Met de insteek om het woongebied te verweven met het omliggende groen en te zorgen voor een duurzame, natuurrijke woonbeleving. Dit past naadloos in de duurzaamheidsstrategie van CRA Vastgoed, waarin natuurinclusief- en biobased bouwen centraal staan.

Bosplaats Thijsse bestaat uit vier levendige boskamers, die op een natuurlijke manier met elkaar worden verbonden. Het wordt een bijzondere plek, met onderscheidende architectuur per boskamer. Die thuis is in het bos en zich welbewust verhoudt tot het landschap en het verleden. Er wordt gebouwd met respect voor het milieu, op verantwoorde wijze, waarbij de natuur tot aan de gevel komt. De bestaande ecologische hoofdstructuur wordt versterkt met elementen die de biodiversiteit van het gebied bevorderen.

CRA Ontwikkeling Bosplaats Heelsum AI Veld 2
CRA Ontwikkeling Bosplaats Heelsum AI Veld 1
CRA Ontwikkeling Bosplaats Renkum AI 01
CRA Ontwikkeling Bosplaats Renkum AI 03

Duurzaamheid

Voor het realiseren van een toekomstbestendig plan waar nog generaties lang met plezier gewoond wordt, kijken wij in de volledige breedte naar het begrip duurzaamheid. We hanteren een regeneratieve ofwel holistische strategie. Van materiaalgebruik tot sociale cohesie, en van energieverbruik tot natuurinclusiviteit. Door mens en natuur centraal te stellen maken we een plek groener en gezonder, en maken we een positieve sociaalmaatschappelijke impact.

Aanpak biodiversiteit

De insteek is wonen in waardevol groen dat bovendien aansluiting heeft met groen in de omgeving. Versnippering is één van de grote bedreigingen voor natuur in Nederland en hierom is het belangrijk om natuur te verbinden en het groen te versterken. Voor de ecologische visie wordt het gebied bekeken vanuit drie ambassadeurs: de eekhoorn, vlindersoort het bont zandoogje en de kleine watersalamander. Deze drie soorten zijn gekozen uit het document ‘Beoordelingskader biodiversiteit Gemeente Renkum’. Als het gebied passend wordt ingericht voor deze drie soorten, dan liften veel andere dieren mee zoals marterachtigen, egels, insecten, vogels en vleermuizen. Dit project mag uiteraard niet ten koste gaan van gebouwbewonende dieren, dus ook in de bebouwing wordt hier rekening mee gehouden.

De insteek is wonen in waardevol groen dat bovendien aansluiting heeft met groen in de omgeving. Versnippering is één van de grote bedreigingen voor natuur in Nederland en hierom is het belangrijk om natuur te verbinden en het groen te versterken. Voor de ecologische visie wordt het gebied bekeken vanuit drie ambassadeurs: de eekhoorn, vlindersoort het bont zandoogje en de kleine watersalamander. Deze drie soorten zijn gekozen uit het document ‘Beoordelingskader biodiversiteit Gemeente Renkum’. Als het gebied passend wordt ingericht voor deze drie soorten, dan liften veel andere dieren mee zoals marterachtigen, egels, insecten, vogels en vleermuizen. Bij de sloop van de huidige schoolgebouwen zijn mitigatie maatregelen voor gebouwbewonende soorten meegenomen.

Projectdetails

  • Plaats Renkum
  • Ontwikkelaar CRA Vastgoed
  • Programma Herontwikkeling schoolterrein naar woongebied
  • Architect diederendirrix
  • Ecoloog David de Vos
  • Landschapsarchitect Buro Harro

Benieuwd hoe we samen een duurzame leefomgeving kunnen creëren?

Group Maak kennis met ons team