VB-Groep

Ontwikkeling De Bankier Tilburg

  • Plaats Tilburg
  • Ontwikkelaar CRA Vastgoed en Novaform Vastgoedontwikkelaars
  • Programma 120 luxe stadsappartementen en commerciële ruimte

76 meter hoge woontoren, volledig in prefab

Sinds de jaren ’50 stond op de hoek van de Spoorlaan en de Magazijnstraat, tegen de binnenstad van Tilburg, het bankgebouw van Van Mierlo & Zoon. Het gebouw heeft die functie al enige tijd verloren en heeft nu plaatsgemaakt voor een 76 meter hoge woontoren, volledig opgetrokken uit prefab-elementen: De Bankier.
De Bankier is een gezamenlijke ontwikkeling van CRA Vastgoed en Novaform Vastgoedontwikkelaars. In deze nieuwe samenwerking schuilen aantrekkelijke beloften voor de toekomst. We blijken elkaar niet alleen uitstekend aan te vullen, maar ook aan te voelen, wat absoluut te maken heeft met het feit dat zowel CRA als Novaform deel uitmaken van een familiebedrijf (resp. VB Groep en Klok Groep).

Een verdieping per week

De bouw van De Bankier startte in het voorjaar van 2021. Lange tijd was er op de bouwlocatie niet zoveel te zien (zeker prefab hoogbouw vraagt een lange ‘aanloop’), maar vervolgens kreeg het ontwerp van architectenbureau Diederendirrix vorm met de snelheid van een verdieping per week. In het voorjaar van 2023 wordt het nieuwe sculpturale baken aan de rand van de Tilburgse binnenstad opgeleverd.

120 Koop- en huurappartementen

De Bankier bestaat uit een plint met circa 1.000 m² commerciële ruimte en daarboven 120 stadsappartementen: 50 koopappartementen en 70 huurappartementen, waarvan 16 in het middeldure segment. Met de gemeente is overeengekomen dat die de komende 15 jaar ook in dat segment verhuurd blijven. Belegger Altea, die alle huurwoningen in de Bankier heeft gekocht, heeft deze verplichting een op een overgenomen.

Binnenstedelijke puzzel

De keuze voor prefab komt direct voort uit de ligging van het gebouw. De woontoren verrijst op een locatie van zeer beperkte omvang, aan een van de belangrijkste verkeersaders van de stad, vlak bij de toegang tot een parkeergarage. Plek voor een serieuze bouwplaats met ruimte voor bouwmateriaal is er niet. Daarom worden de dragende wanden, vloeren en gevelelementen (inclusief kozijnen) in de fabriek geproduceerd en vervolgens just in time aangeleverd. Een logistieke puzzel die het tempo erin houdt en tegelijk de overlast voor de omgeving tot een minimum beperkt.

Projectdetails

  • Plaats Tilburg
  • Ontwikkelaar CRA Vastgoed en Novaform Vastgoedontwikkelaars
  • Programma 120 luxe stadsappartementen en commerciële ruimte
  • Architect Diederendirrix Architecten
  • Makelaar Van de Water Groep & Hart van Brabant Makelaardij
  • Technisch ontwerp & bouw advies Bureau EAU
  • Website De Bankier

Benieuwd hoe we samen een duurzame leefomgeving kunnen creëren?

Group Maak kennis met ons team