VB-Groep

Ontwikkeling De Vijf van Vorst Eindhoven

Plaats Eindhoven
Ontwikkelaar CRA Vastgoed en Wilma Wonen
Programma 157 Grondgebonden woningen
Bekijk alle gegevens

Wonen midden in het leven

Wonen midden in het leven

Tussen de Van Vorststraat en de Dr. Berlagelaan, op de locatie van het oude van der Puttlyceum, heeft CRA Vastgoed samen met Wilma Wonen de eerste gasloze wijk van Eindhoven ontwikkeld. Het plan bestaat uit ruim 157 grondgebonden woningen in vijf blokken, allen voorzien van een eigen tuin. De wijk biedt een mix van 80 koop- en 77 huurwoningen. Het project is een schoolvoorbeeld van een binnenstedelijke herontwikkeling waar duurzaamheid voorop is gesteld.

In het plan zijn 6 verschillende woningtypen ontwikkeld met verschillende uitstralingen in de gevel. Het betreft woningen met een traditionele indeling bestaande uit twee woonlagen naast een zolderverdieping, en woningen bestaande uit drie woonlagen met een plat dak. De woonoppervlakte variëren van ca. 110 tot 150 vierkante meter. Alle woningen beschikken over een ruime woonkamer, een keuken aan de straatzijde, badkamer en minimaal 3 slaapkamers.

De woningen beschikken allen over een eigen tuin en parkeren kan op privé parkeerhoven.

Architectenbureau Mulleners en Mulleners verwijst met de platte woningen naar het oorspronkelijke ontwerp van het Van der Puttlyceum uit 1962, een knipoog naar het verleden. De aanleiding voor het ontwerp waren onder andere de gesprekken met stichting Wederopbouw en de Van Abbestichting (cultuur hoedende instanties in Eindhoven). In het ontwerp is ook rekening gehouden met de bestaande volwassen bomen aan de Van Vorststraat en Berlagelaan. In en rond het oude Van der Puttlyceum bevonden zich oude kunstwerken waaronder beelden en een muurschildering. Alle kunstwerken hebben een nieuwe plek gevonden zowel in Eindhoven als daarbuiten.

Voor de ontwikkeling van De vijf van Vorst is vroegtijdig samenwerking gezocht met alle betrokken partijen zoals omwonenden en andere belanghebbenden. Hierbij was het specifieke karakter van de woonwijk zeer belangrijk om een samenhangend plan te kunnen ontwikkelen. Bij een grootschalige ontwikkeling als deze was het formuleren van een brede visie, die als drager voor het verdere traject dient, van groot belang.

Duurzaamheid

De wijk De vijf van Vorst was de eerste gasloze wijk van Eindhoven. Naast het behalen van onze ambitie, is er in dit plan ook rekening gehouden met klimaatadaptiviteit, circulariteit en natuur inclusief bouwen.

Klimaatadaptief: In dit plan hebben we zoveel mogelijk groen behouden en toegevoegd. Zo zijn de bestaande volwassen bomenlanen aan de Van Vorststraat en de Berlagelaan volledig geïntegreerd in het stedenbouwkundig ontwerp ter vermindering van effecten van hittestress.

Circulariteit: De sloop van het oude van der Puttlyceum is uitgevoerd door M.Heezen, een bedrijf dat duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel heeft staan. Zo slopen zij altijd circulair, waarbij herbruikbare materialen vrijgemaakt worden om daarna weer te gebruiken als bouwstoffen. Daarnaast is bijvoorbeeld het puin dat vrij is gekomen tijdens de sloop van het oude schoolgebouw gebruikt om de locatie ook weer op te hogen. Ook de bakstenen die zijn gebruikt tijdens de bouw zijn circulair en de kozijnen die zijn toegepast zijn gemaakt van snelgroeiend hout.

Natuurinclusief: In het plan zijn speciale voorzieningen getroffen om de biodiversiteit in de wijk te behouden en waar mogelijk uit te breiden. Zo zijn er extra nestkasten opgehangen voor vleermuizen en zijn er tijdens de bouw tijdelijke voorzieningen getroffen om de dieren die in het gebied wonen te laten migreren.

Looptijd

  • Aankoop locatie: Q3 2015
  • Start verkoop: Q3 2018
  • Start sloop: Q1 2019
  • Start bouw: Q3 2019
  • Oplevering: Q4 2020

De totale doorlooptijd van het project is bijna 5 jaar geweest, van aankoop tot aan oplevering van de verschillende fases binnen het project.

Projectdetails

Plaats Eindhoven
Ontwikkelaar CRA Vastgoed en Wilma Wonen
Programma 157 Grondgebonden woningen
Aannemer Huybregts Relou
Architect Mulleners + Mulleners Architecten