VB-Groep

Transformatie Antonius van Paduakerk Valkenswaard

Plaats Valkenswaard
Ontwikkelaar CRA Vastgoed
Programma 18 Appartementen
Bekijk alle gegevens

Hemels wonen in de Antonius

Transformatie van religieus monumentaal vastgoed is bij VB Groep in even vaardige als respectvolle handen. In 2019 kocht de ontwikkeltak van het familiebedrijf, CRA Vastgoed, de Antonius van Paduakerk in Valkenswaard aan. Het in onbruik geraakte godshuis wordt getransformeerd naar een hemelse plek om te wonen.

Beperkte aanpassingen aan in het oog springende zijden en toevoeging van volume op minder opvallende plekken creëren ruimte voor 18 appartementen en lofts, variërend van circa 60 tot 160 m².

Het ontwikkelproces is inmiddels afgerond en de bouw is in volle gang. Valkenswaard kijkt uit naar het resultaat. De kerk werd overgenomen van de parochie, met de afspraak dat zoveel mogelijk van het oorspronkelijke gebouw – met name het karakter en de herkenbaarheid – overeind wordt gehouden. Mede daardoor is het plan door de omgeving met veel enthousiasme omarmd. De transformatie vindt plaats met respect voor de historie en de emotionele betekenis van de kerk.

Slim en respectvol

Het dak wordt vernieuwd, de meest zichtbare gevels aan de kant van de Eindhovenseweg en de Carolusdreef blijven grotendeels intact. De oude glas-in-lood ramen moeten met het oog op lichttoetreding weliswaar wijken, maar komen op een andere plek terug. Het kappelletje blijft intact en voor iedereen toegankelijk. Ook het schip wordt gehandhaafd; aan weerszijden van deze 15 meter hoge ruimte komen de appartementen. De grootste ingreep vindt plaats aan de zuidzijde. Daar gaat de gevel er grotendeels uit en worden trapsgewijze nieuwbouwdelen ingepast in de bestaande structuur. Op de platte daken komen zonnepanelen en alle woningen krijgen een eigen WKO-installatie.

Oplevering van de Antonius wordt verwacht in de 2e helft van 2023.

Projectdetails

Plaats Valkenswaard
Ontwikkelaar CRA Vastgoed
Programma 18 Appartementen
Aannemer Huybregts Relou
Architect Margry/Arts Architecten
Website De Antonius