VB-Groep

Transformatie Clarissenklooster Eindhoven

Plaats Eindhoven
Ontwikkelaar CRA Vastgoed
Programma Transformatie klooster naar hotel
Bekijk alle gegevens

Van gesloten klooster naar gastvrij hotel

Dicht bij het centrum van Eindhoven, pal tegen de Genneper Parken, ligt een fraai stukje religieus erfgoed. Het Clarissenklooster, als een parel in het Dommeldal, verscholen in het groen. Meer dan een halve eeuw was dit het hermetisch gesloten domein van de zusters Clarissen Coletienen. CRA Vastgoed transformeert het naar een open en gastvrije omgeving waarvan iedereen kan genieten.

Al in 2018 droeg het bisdom het klooster over aan VB Groep, in het volste vertrouwen dat het familiebedrijf dit historisch stukje Eindhoven op respectvolle wijze een nieuwe betekenis zal geven. Hoewel transformatie naar een woonfunctie commercieel gezien wellicht interessanter zou zijn, werd ervoor gekozen om het monumentale pand terug te geven aan de stad in de vorm van een luxe hotel met circa 60 hotelkamers (deels in ingetogen nieuwbouw) en een voor ieder toegankelijk restaurant in het hogere segment. Deze welkome aanvulling op de Eindhovense hotelmarkt, had van meet af aan ook de goedkeuring van de gemeente.

Participatie stakeholders

Bij de herontwikkeling van een betekenisvol pand als het Clarissenklooster heb je te maken met een veelheid aan stakeholders. Denk aan omwonenden, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Gemeente, Stichting Wederopbouw Eindhoven, Henri van Abbe Stichting en diverse milieugroeperingen. Ze zijn in dit geval vertegenwoordigd in een brede klankbordgroep, waarvan wij een aantal mensen uitnodigden het ontwikkelproces samen met ons te doorlopen. Samen zijn we gekomen tot een aansprekend plan dat door nagenoeg iedereen met enthousiasme is ontvangen.

Respect voor het oude klooster

De hotelfunctie biedt ons de mogelijkheid om de sfeer van het oude klooster zoveel mogelijk te behouden. Op de begane grond vinden slechts weinig grote ingrepen plaats en blijft de oorspronkelijke structuur van de dubbele gangen (voor de ‘binnenzusters’ en de ‘buitenzusters’) duidelijk herkenbaar. De sobere uitstraling van het klooster wordt op respectvolle wijze gecombineerd met de luxe van een modern hotel.

Medio 2022 werd er al een onherroepelijk bestemmingsplan vastgesteld, maar de realisatie van het project laat nog even op zich wachten. Een zorgvuldig en intensief participatietraject vraagt immers tijd. We hopen begin 2024 met de bouw te kunnen starten, waarna de eerste hotelgasten pakweg twee jaar later kunnen inchecken.

Projectdetails

Plaats Eindhoven
Ontwikkelaar CRA Vastgoed
Programma Transformatie klooster naar hotel
Architect De Bever Architecten
Architect Vissers & Roelands Architecten