VB-Groep

Transformatie Hoog Stratum Eindhoven

Plaats Eindhoven
Ontwikkelaar CRA Vastgoed en BPD Ontwikkeling
Programma 36 luxe stadsappartementen 
Bekijk alle gegevens

Van zwemparadijs en cultuurtempel naar stijlvolle woonomgeving

Menigeen leerde hier zwemmen in het Sportfondsenbad. Of volgde er later een muziek- of schildercursus, toen het CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven) er zetelde. Samen met collega-ontwikkelaar BPD transformeerde CRA Vastgoed het pand aan de Stratumsedijk in de Eindhovense binnenstad tot een fraaie woonomgeving met 36 luxe appartementen: Hoog Stratum. Gericht op de toekomst, met subtiele knipoogjes naar het verleden.

Toen CKE in 2017 naar een centrale en beter geoutilleerde locatie elders in de stad verhuisde, wachtte het gebouw, dat zoveel herinneringen oproept in het Eindhovense, een nieuwe bestemming. Een bestemming die wij na het winnen van de tender graag wilden invullen. Dat bleek een behoorlijke uitdaging, met name door het spanningsveld tussen de aard/kwaliteit van het gebouw en de emotionele waarde ervan.

Knipogen naar het verleden

Uiteraard wilden we de ontwikkelopgave met respect voor het verleden benaderen, maar evenzeer met respect voor de toekomst. Zo bleek behoud van de oorspronkelijke voorgevel – aanvankelijk een op architectonische argumenten gebaseerde wens van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit – uit oogpunt van duurzaamheid geen verstandige keuze. Daarvoor zou immers een vijftigtal betonpalen de grond in moeten. In plaats daarvan is een groot deel van de gevel opnieuw opgebouwd met speciale bakstenen, gebakken bij dezelfde fabriek als waar dat in 1935 voor de bouw van het zwembad gebeurde. Andere referenties aan het oude zwembad zijn terug te vinden in druppelvormige lampen en een golvend lijntje in speciaal voor dit project vervaardigde zwembadtegeltjes (verwijzend naar het eerste golfslagbad in Europa). In het nieuwbouwdeel flikkert hier en daar een geglazuurde gevelsteen als een waterschittering op in de zon.

Midden in de stad, midden in het groen

Het project werd in 2019 opgeleverd. 36 Luxe koopappartementen in het midden- en hogere segment. Dat de belangstelling groot was, moge duidelijk zijn. Met royale oppervlakten en hoogwaardige afwerking. Met volop buitenruimte in de vorm van een binnentuin of riant balkon. Met een centrale ligging midden in het centrum, maar tegelijk omgeven door groen en ruimte, naar een fraai ontwerp van Buro Lubbers. Hoog Stratum is in alle opzichten wat deze bijzondere plek met zijn bijzondere betekenis verdient.

Projectdetails

Plaats Eindhoven
Ontwikkelaar CRA Vastgoed en BPD Ontwikkeling
Programma 36 luxe stadsappartementen 
Aannemer Huybregts Relou
Architect SATIJNplus
Constructeur Adviesbureau Tielemans