VB-Groep

Transformatie Mariakerk Valkenswaard

  • Plaats Valkenswaard
  • Ontwikkelaar CRA Vastgoed
  • Programma 32 woningen

Opnieuw transformatie van kerk naar woongebouw

In 2020 kocht CRA Vastgoed wederom een kerk aan in Valkenswaard: de Mariakerk, aan de andere kant van het centrum. Groter dan de eerder verworven Antoniuskerk en evenzeer een hoofdpijndossier voor het kerkbestuur; ‘wat moeten we met zo’n enorm gebouw dat niet meer wordt gebruikt, maar dat niemand wil missen?’ 

Gemeentelijk monument

Anders dan de Antoniuskerk was de Mariakerk al bij aankoop een gemeentelijk monument. Gemeente en erfgoedcommissie gaan echter pragmatisch met die status om, in het besef dat er iets met het voormalige gebedshuis moet gebeuren en in het vertrouwen dat CRA Vastgoed daar op respectvolle wijze invulling aan zal geven..

Een welkom project

Het plan en de eerste schetsen om de kerk te transformeren naar een woonomgeving is met enthousiasme ontvangen. Ook door de omgeving, die uiteraard graag ziet dat het kenmerkende gebouw behouden blijft. Dat de transformatie een aantal forse ingrepen veronderstelt, is voor ieder duidelijk. Ook hier gaan we wat dat betreft uiterst omzichtig en respectvol te werk; wat in het zicht komt, blijft zoveel mogelijk behouden.

In en om de kerk

We realiseren in en om de kerk 32 wooneenheden. Het grootste deel van de appartementen komt (georiënteerd) aan zuidzijde van het grote middenschip, verdeeld over vier lagen. Aan de zuidzijde komt een appartement over twee lagen, aan de andere kant een aantal rij/loftwoningen met tuin en appartementen. In de centrale tuin is een stukje nieuwbouw voorzien in de vorm van patiowoningen en ook aan de zuidkant van de kerk is plaats voor een aantal levensloopbestendige / starter nieuwbouwwoningen.

In grootvaders voetsporen

De plannen zijn nog pril en 2023 zal vooral in het teken staan van bestemmingsplanprocedure en omgevingsvergunning. Een mooi en opvallend gegeven hierbij is dat de kleinzoon van de oorspronkelijke architect Bedaux nu het gebouw een tweede leven kan geven aan de Mariakerk en daarmee het ontwerp van zijn opa kan laat voortleven. Alsof het zo is voorzien.

Beeldmateriaal van architect Bedaux de Brouwer.

Meer weten?

Heb je interesse in een woning of wil je meer weten over het project? 

Projectdetails

  • Plaats Valkenswaard
  • Ontwikkelaar CRA Vastgoed
  • Programma 32 woningen
  • Aannemer Huybregts Relou
  • Architect Bedaux de Brouwer
  • Website www.woneninmariakerk.nl

Benieuwd hoe we samen een duurzame leefomgeving kunnen creëren?

Group Maak kennis met ons team