VB-Groep

Na de Antonius staat ook de Mariakerk in Valkenswaard voor ingrijpende transformatie

18 januari 2024

Hoe je van een kerk een woongebouw maakt, liet de Eindhovense ontwikkelaar CRA Vastgoed al zien met de Valkenswaardse Antoniuskerk. De Mariakerk - een paar kilometer verderop - staat eenzelfde metamorfose te wachten.

Door San van Suchtelen, Bron: ED

Twee kerken in dezelfde gemeente die na verlies van hun oorspronkelijke functie binnen een paar jaar bewoonbaar worden gemaakt door dezelfde partij. Het lijkt toeval en dat ís het voor een groot gedeelte ook, vertelt Yannick van Putte van CRA Vastgoed, herontwikkelaar van de inmiddels voltooide Antoniuskerk, die met de Mariakerk voor eenzelfde ‘kunstje’ gaat.

"Niet iedere kerk leent zich voor zo’n transformatie", legt Van Putte uit. "Omdat het een kostbare opgave is, moet je er genoeg woningen in kunnen bouwen om het rendabel te maken. Toevallig kon dat met beide kerken en kwamen die ook ongeveer in dezelfde periode beschikbaar."

Voor elk wat wils

In en rond de kerk bouwt CRA Vastgoed in totaal 33 woningen; 21 appartementen ín de kerk zelf, maximaal drie in de pastorie en nog eens negen woningen met tuin in de kerktuinen aan de zuidkant van de kerk. Die laatste serie wordt deels voor starters, deels voor senioren gebouwd. "Er zit straks voor alle doelgroepen wel íets tussen."

CRA Vastgoed neemt van de Antoniuskerk dus al de nodige expertise en ervaringen mee. "Je weet in grote lijnen wel wat je te wachten staat. Maar het is geen draaiboek dat we hier even opnieuw open slaan. Iedere kerk is weer anders. De constructie, de afmetingen, de manier waarop je de woningen passend maakt. Bij de 'Antonius' moesten we dealen met een uit het lood geslagen dak en was haast geen hoek volledig recht. Daar hebben we nu minder last van, gelukkig."

Aanzicht behouden

Een aantal ingrepen is wél hetzelfde. "We moeten ook hier nieuwe funderingen aanbrengen, daglicht en dus ramen toevoegen en ingrijpend isoleren. Maar wel zodanig dat we de geest en het aanzicht van de kerk zoveel mogelijk behouden. Dat wilden we zelf, maar was ook een eis vanuit de erfgoedcommissie." CRA Vastgoed spaart daarom de meest in het oog springende noordkant van de kerk en breekt vooral in aan de andere kant om de appartementen van balkons én daglicht te voorzien. "We doen dat wat ingetogener dan bij de Antonius."

We zoeken nog uit of we het orgel voor het gebouw kunnen behouden.
Yannick van Putte, Projectontwikkelaar

Ook ín de gereïncarneerde kerk wil CRA Vastgoed straks een aantal beeldbepalende elementen behouden. De entree van de sacristie, een betonnen trap en enkele wijwaterbakjes bijvoorbeeld. "Dat gaan we allemaal niet slopen. We zoeken nog uit of we ook het orgel kunnen behouden. Sowieso blijft de kapel in functie. Die wordt nog altijd heel goed bezocht."

Waardering en zorg

Zowel in de buurt als bij heemkundekring Weerderheim is er waardering voor de manier waarop CRA met de kerk omgaat. ,,Die club is goed bezig', vindt secretaris Sjef Tooten. "Een stukje authentiek Valkenswaard blijft op deze manier toch mooi behouden." "Want", zo vult voorzitter Mart Wijnen aan. "Afbreken is ook maar sund."

Zorgen zijn er nog wel over het verlies aan openbare parkeerplaatsen, die straks deels exclusief naar bewoners gaan. CRA Vastgoed en de gemeente schatten in dat de buurt voldoende vrije plaatsen overhoudt.

Kandidaat-kopers

In het meest gunstige geval, kan de verbouwing van de kerk in het najaar beginnen. Van Putte: "Als het met de bezwaren meevalt en we tegen die tijd genoeg woningen hebben verkocht. Maar dat moet lukken. We hebben nog wat kandidaten in portefeuille die we bij de 'Antonius' teleur moesten stellen."

Transformatie Mariakerk

Meer weten over de herontwikkeling van de voormalige Mariakerk in Valkenswaard?

Bekijk projectpagina