VB-Groep

Waardevolle inspiratiemiddag in Kloostervelden: samen wonen, leven en zorgen

25 september 2023

Na 10 jaar ontwikkelen en bouwen wordt in 2023 de laatste hand gelegd aan de bijzondere woonwijk Kloostervelden in Sterksel. Het voormalige instellingsterrein is omgevormd tot een inclusieve samenleving, waar mensen met en zonder beperking met elkaar samen wonen, leven en zorgen. Ter afsluiting van het bijzondere project organiseerden CRA Vastgoed, de gemeente Heeze-Leende en Stichting Kempenhaeghe op donderdag 21 september een inspiratiemiddag in de wijk. Een divers gezelschap van onder andere zorgorganisaties, woningcorporaties, gemeentes en ontwikkelaars maakte langs vijf inspiratiepunten kennis met de diverse aspecten van Kloostervelden.

De gasten werden ontvangen door de burgemeester van de gemeente Heeze-Leende Paul Verhoeven, bestuursvoorzitter van Kempenhaeghe Anouk Vermeer, en door Michiel Jongmans, Algemeen Directeur van CRA Vastgoed. Na hun welkomstwoord werden de deelnemers in vier groepen, elk met een persoonlijke gids, rondgeleid door de wijk.

Tijdens de middag was de centrale vraag: wat heeft het proces van omgekeerde integratie in de praktijk concreet opgeleverd. Een vraag die regelmatig wordt gesteld aan de betrokken partijen. Anouk Vermeer en Michiel Jongmans behandelden het thema dan ook uitgebreid, waarbij ze specifiek ingingen op de positieve impact op de gezondheid van de bewoners en de voordelen op het gebied van de veiligheid en leefbaarheid voor de cliënten.

Kloostervelden is een schoolvoorbeeld voor succesvolle gebiedsontwikkeling. Van het belang van pioniers voor een vliegende start tot hoe je elkaar als partijen blijft vasthouden door de jaren heen. Met als resultaat een prachtig samengaan van wonen en zorg.
Michiel Jongmans, Groepsdirecteur Ontwikkelen

Het verhaal van Kloostervelden

De aansluitende rondleiding ging langs vijf inspiratiepunten, waar samen met (verzorgers van) cliënten, bewoners, medewerkers en andere betrokkenen, een stuk van het Kloostervelden verhaal werd verteld: Stedenbouwkundige Bert Welmers en architect Sandra Wigmans-Pustjens deelden over het ontstaan van de stedenbouwkundige visie en de positionering van de zorgclusters en woningbouw vanuit gespikkeld wonen. Leon van Nierop en Marianne Verhoeven vertelden over de manier waarop het groenplan is ontstaan en hoe de wijkbewoners en zorgmedewerkers werden betrokken bij de ontwikkeling. Wijkcoach Simone Kuilder lichtte haar rol binnen de wijk toe. Ze deed dit samen met Gerard Vonk (cliënt van Kempenhaeghe), die de bezoekers vertelde over hoe de veranderende wijk hem een fijnere plek heeft gegeven om te wonen.

Bewoners Joep en Mariet Kooij deelden hun ervaring over het verschil tussen wonen in Kloostervelden en een ‘reguliere’ woonwijk en de mogelijkheden die zij hebben gekregen vanuit bewonersparticipatie: hun betrokkenheid is in de praktijk uitgegroeid tot een prachtige moestuin, verftuin en de organisatie van kleinschalige evenementen zoals bloempluk-wedstrijden voor bewoners en cliënten. Antwan van Ooijen (Directeur Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe) lichtte toe hoe de zorg is opgezet in deze bijzondere wijk en hoe de omgekeerde integratie heeft bijgedragen aan een nieuwe manier van werken binnen de zorg.

De gidsen vanuit Kempenhaeghe, gemeente Heeze-Leende en CRA Vastgoed vertelden ook hoe het historische klooster haar nieuwe invulling kreeg, hoe de samenwerking met de provincie verliep, en nog veel meer. Alle partijen kijken terug op een bijzonder geslaagde en inspirerende middag.

Inclusief leven

Op het voormalige instellingsterrein Providentia werkten Stichting Kempenhaeghe, de gemeente Heeze-Leende en CRA Vastgoed samen aan het proces van omgekeerde integratie. In 10 jaar tijd is hier de woonwijk Kloostervelden gerealiseerd. Het doel was het realiseren van een leefgemeenschap voor iedereen; met of zonder beperkingen, jong en oud. Daarnaast zijn het sterk aanwezige landschap, de teruggedrongen rol van autoverkeer en de kleinschalige woonmilieus kenmerkend.

Het resultaat vormt een perfecte bron van inspiratie voor inclusief leven. Naast publiciteit in diverse media, heeft Kloostervelden de status “Voorbeeldproject nieuw dorps bouwen” gekregen van de provincie Noord-Brabant. Doel hiervan is ook andere initiatieven te inspireren. Daarnaast viel het project in 2018 in de prijzen bij AIM2Flourish en won het in 2021 de Brabantse Stijlprijs. Als kers op de taart werd Kloostervelden na de oplevering in juni 2023 bezocht door Koningin Máxima.

De inspiratiemiddag vormde het eerste deel van de afsluiting van het bijzondere project. Op zaterdag 30 september volgt de tweede en laatste deel en wordt de oplevering gevierd met een groot wijkfeest door en voor alle bewoners van Kloostervelden.

Gebiedsontwikkeling Kloostervelden

Lees hier alles over de totale gebiedsontwikkeling van deze bijzondere woonwijk.

Benieuwd hoe we samen een duurzame leefomgeving kunnen creëren?

Group Maak kennis met ons team