VB-Groep

Resultaat komt samen in Land van Anna

De zuidrand van Goirle grenst aan een prachtig stuk natuur met wijdse velden, bossen en het riviertje De Leij dat traag door het landschap meandert. Anderhalve eeuw lang vormde een tweetal fabrieksterreinen een harde barrière tussen dit gebied en het dorp. Een daarvan maakte eerder al plaats voor een nieuwbouwwijk. De andere locatie, waarop voorheen de textielfabriek HAVEP was gevestigd, wordt nu door de familie Van Puijenbroek aan Goirle teruggegeven. Land van Anna wordt een schitterende woonomgeving waarin alles draait om natuur en biodiversiteit, duurzaamheid en exclusief wonen, voor iedereen. Een bijzondere ontwikkeling, die tot stand komt vanuit een bijzondere samenwerking.

Begin dit jaar verhuisde HAVEP, de bekende fabrikant van duurzame werkkleding, naar een nieuw bedrijfspand. De familie Van Puijenbroek realiseerde daarvoor een paar honderd meter verderop het meest circulaire utiliteitsgebouw van ons land. “Daar zijn we enorm trots op,” opent Guus van Puijenbroek, die als vertegenwoordiger van de vijfde generatie mede de familiale investeringsmaatschappij VP Capital bestuurt. “Een schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen. Opgetrokken uit circulair hout en biobased materialen. Nul op de meter, omringd door groen. In alles het tegenovergestelde van de oude fabriekspanden, die decennialang op een houtje-touwtje manier waren uitgebreid en zowel logistiek als energetisch niet meer aansloten bij de duurzame visie van ons bedrijf. Bovendien was het bestaande terrein veel te groot voor de huidige operatie.”

Een thuis voor iedereen

Met de verhuizing kwam een locatie van 6 hectaren vrij. Daarnaast kwam een gedeelte van de tuin van de grootouderlijke villa Huize Anna (het huidige hoofdkantoor van VP Capital) vrij en ook flink wat hectares agrarische gronden achter de tuin en de fabriek. Een aantrekkelijke plek om te wonen, op 5 minuten loopafstand van het dorpscentrum. Grenzend aan De Lei die ergens in de jaren ’50 door de grootvader van Guus van Puijenbroek uit oogpunt van agrarische efficiency was strakgetrokken. “Ons idee was om het beekje in zijn oorspronkelijke meanderende staat terug te brengen en zo ruimte te creëren voor extra woningen. Daarmee komt het totaal op 20 hectaren, waarvan 14 hectaren nieuwe natuur. Hier realiseren we Land van Anna, een nieuwe, groene woonwijk met zo’n 185 woningen. Van vrije kavels, vrijstaande villa’s en royale tweekappers tot middeldure gezinswoningen en sociale woningen. In Land van Anna moet iedereen een thuis kunnen vinden.”

Land van Anna staat voor natuurinclusiviteit en duurzaamheid
Guus van Puijenbroek, Managing Director VP Capital

Duurzaamheid en hoogstaande kwaliteit

Van Puijenbroek ontwikkelde zelf een concept voor de nieuwe woonwijk. Pijlers onder dat plan zijn duurzaamheid en hoogstaande kwaliteit. “Ons staat een plek voor ogen waar we echt trots op kunnen zijn. Per slot van rekening rijden we er zelf elke dag langs en de gemeente heeft zelfs enkele straten naar ons vernoemd. We willen Goirle in alle opzichten iets bijzonders bieden.” Bijzonder wordt Land van Anna absoluut. Dat geldt zowel voor de eerlijke mix van woningen als voor de beeldkwaliteit. En niet in de laatste plaats voor de manier waarop hier invulling wordt gegeven aan natuurinclusiviteit en duurzaamheid. Zo levert een schone biomassa-installatie straks warmte aan een deel van het plangebied. “Niet door het verbranden van pellets die vanuit Noorwegen of Canada per schip moeten worden aangevoerd,” verzekert Van Puijenbroek, “maar door het gebruik van resthout uit onze eigen bossen op landgoed Gorp & Roovert, nog geen twee kilometer verderop. Bijna volledig CO2-neutraal (97%), zo hebben we laten uitrekenen. En per jaar groeit er meer in onze bossen bij dan dat er wordt verstookt. Over duurzaam gesproken!”

Betekenisvolle ontwikkeling

De familie ging met de blauwdruk voor Land van Anna de markt op, op zoek naar de beste partij om het plan uit te werken, en koos uiteindelijk voor de combinatie Wilma Wonen en CRA Vastgoed. Directeur Ronald Tol: “Vanaf het allereerste gesprek bleek het opmerkelijk goed tussen ons te klikken. Wilma Wonen is een middelgrote ontwikkelaar die zich met de besten kan meten, maar die niet per se overal van zich moet laten horen. Wij zoeken zorgvuldig en selectief naar kansen, naar projecten waar we echt waarde kunnen toevoegen voor alle stakeholders. Dat is hier bij Land van Anna overduidelijk het geval. Het hoge ambitieniveau spreekt ons enorm aan. Het feit dat we hier een ontwikkeling kunnen realiseren die daadwerkelijk betekenisvol is, voor toekomstige bewoners én voor Goirle.”

Opnieuw samenwerking Wilma Wonen en CRA Vastgoed

Het is niet de eerste keer dat Wilma Wonen en CRA Vastgoed een ontwikkeling als partners oppakken. Tol: “We zijn eerder al samen succesvol opgetrokken, bij DOK40 en De vijf van Vorst in Eindhoven, en dat is erg goed bevallen. We versterken elkaar, bundelen onze intellectuele en creatieve kracht; wat kunnen we op deze plek het beste maken? En heel belangrijk: CRA heeft met zusterbedrijf Huybregts Relou en andere verwante bouwbedrijven binnen VB Groep een aannemer in huis die meteen vanaf het begin wordt betrokken. Zo weten we dat wat we bedenken en ontwikkelen, ook daadwerkelijk gebouwd kan worden binnen de gestelde kaders.”

Vervolg na DOK40 en De vijf van Vorst
Bas Dikker, Hoofd Ontwikkeling

Ontwikkelaars met hetzelfde DNA

Bas Dikker van CRA Vastgoed meent dat de soepele en vanzelfsprekende samenwerking met Wilma Wonen voor een belangrijk deel is toe te schrijven aan een gemeenschappelijk DNA. “Wij zijn allesbehalve hit and run ontwikkelaars die snel willen scoren. Integendeel, het gaat zowel Wilma als CRA om duurzaam resultaat. We willen beide op een gedegen en verantwoorde manier iets creëren waar uiteindelijk iedereen beter van wordt. Vanuit die basishouding hebben we het aangereikte concept voor Land van Anna dan ook niet klakkeloos overgenomen, maar zijn we samen op zoek gegaan naar mogelijkheden om het te optimaliseren. We hebben het plan een stap verder kunnen brengen door meer woningen op te nemen, zonder enige concessie te hoeven doen aan kwaliteit en de beoogde verhouding duur-middelduur-sociaal. Zo speelt Land van Anna nog beter in op de woningvraag in en om Goirle.”

Meer over Land van Anna

Nieuwsgierig naar Land van Anna? Op onze projectpagina vind je alle details en informatie.

Benieuwd hoe we samen een duurzame leefomgeving kunnen creëren?

Group Maak kennis met ons team