VB-Groep

FAQ De Heikant Gennep

De ontwikkeling van de Heikant in Gennep bevindt zich in de eerste fase. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen en antwoorden.

Interesse in een woning

Welke drie deelgebieden kent de Heikant?
De Heikant is op te delen in drie deelgebieden. De deelgebieden hebben alle drie hun eigen specifieke karakter, maar zullen in de inrichting van de openbare ruimte en het materiaalgebruik en kleurstelling van de bebouwing wel een eenheid uitstralen. De ligging van de verschillende deelgebieden is hieronder beknopt beschreven.

  • Deelgebied West: Dit deel van de Heikant nabij de Maasplassen is gelegen tussen de N271 en de Heijenseweg. De Heijenseweg scheidt dit deelgebied van de overige delen van de wijk.
  • Deelgebied Oost: Dit deelgebied grenst aan de noordkant aan de bebouwing van Gennep-Zuid en zal in zijn structuren hierop aansluiten. Aan de zuidkant vormt de Stiemenseweg de grens van het deelgebied.
  • Deelgebied Zuid: Dit deelgebied wordt van de overige delen gescheiden door de Stiemensweg. Het grenst aan de zuid- en westkant aan de bossen van het Limburgs landschap en aan de oostzijde aan het Heijensebos.

Welke woningtypen komen er in de Heikant?

  • 39 appartementen
  • 40 rijwoningen
  • 31 levensloopbestendige woningen
  • 50 twee-onder-een-kapwoningen
  • 38 vrijstaande woningen/ vrije kavels

Hoeveel woningen worden er gebouwd?
Er komen 198 marktwoningen en circa 100 zorgwoningen.

Komen er sociale koop en/of – huurwoningen?
In het appartementencomplex in deelgebied Zuid zullen minimaal 19 sociale appartementen worden gerealiseerd. Aanvullend zullen er 7 starterswoningen gerealiseerd worden onder de betaalbaarheidsgrens van gemeente Gennep.

Hoe gaat de wijk en de woningen er uit zien?
Het glooiende landschap en het boskarakter van dit gebied vormen het uitgangspunt van De Heikant. Bij de nieuwe ontwikkeling blijft het boskarakter de sfeer van de wijk bepalen. Om dit te bereiken blijven, naast brede boszones, boomgroepen en lanen, ook op de privé kavels bestaande bomen behouden. De wijk wordt niet op één peil gebouwd, maar gaat een samenspel aan met het bestaande reliëf. Individuele bebouwing kan dit glooiend landschap benutten als ontwerpkwaliteit. De Heikant zal in materialisatie en kleurtoon van de bebouwing een eenheid uitstralen. De bebouwingstypologie en vorm kan per deelgebied en cluster wel duidelijk verschillen.

Vanaf wanneer kan ik me inschrijven voor een woning?
Zodra hier meer over bekend is, wordt dit gedeeld via de projectwebsite.

Wat is de maximale hoogte van de bebouwing in het gebied?
De grondgebonden woningen worden maximaal 11 meter hoog en het appartementencomplex in deelgebied zuid wordt maximaal 14 meter hoog.

Wil je op de hoogte blijven van dit project?
Schrijf je in als geïnteresseerde via onderstaande button.

Inschrijven

Overige vragen

Hoe ziet de planning eruit?
Het bestemmingsplan is eind 2023 ter inzage gelegd. De termijn om zienswijzen in te dienen sluit eind januari. Afhankelijk van de doorlooptijd van de procedure kan er naar verwachting begin 2025 gestart worden met de bouwvoorbereidingen, zoals vergunningen voor de woningen en het bouwrijp maken.

Hoeveel woningen worden er per jaar gebouwd?
Er worden in totaal 198 woningen gerealiseerd en circa 100 zorgeenheden voor Stichting Dichterbij. De woningen worden naar verwachting, afhankelijk van de marktomstandigheden, in 5 á 7 jaar afgezet.

Is overlast te verwachten tijdens de bouw van de woningen?
Bij het realiseren van 198 woningen is het onmogelijk om overlast geheel te voorkomen. De overlast wordt zoveel mogelijk beperkt. Direct omwonenden worden tijdig door de aannemer geïnformeerd over planning en bouwuitvoering.

Wat gaat Dichterbij realiseren?
In het ontwerp is ruimte opgenomen voor Dichterbij om voor circa 100 cliënten in de veranderende woonbehoeften te kunnen voldoen. Voor meer informatie verwijzen wij naar: www.dichterbij.nl/heikant.

Is het plan conform actuele veiligheidsvoorschriften (voor bijv. calamiteiten) ingericht?
Ja, de veiligheidsregio Noord-Limburg toetst het plan ook op deze vereiste.

Wat gebeurt er met de huidige hondenspeelplaats?
Wanneer er wordt gestart met de bouw wordt er een nieuwe hondenspeelplaats ingericht. Deze zal zo worden ingepast dat de honden over dezelfde lengte kunnen rennen als in de huidige situatie.

Wat gebeurt er met de kinderboerderij in de nieuwe situatie?
De kinderboerderij wordt grotendeels behouden op dezelfde locatie en krijgt een uitbreiding in een aaneengesloten gebied, met ruimte om een terras op het zuiden te realiseren.

Wat gaat er gebeuren met monument Zonlichtheide en het Juweeltje?
Beide gebouwen blijven gehandhaafd en worden gerenoveerd/gerestaureerd. Hoogstwaarschijnlijk wordt Zonlichtheide een woning/woongebouw en de invulling van het Juweeltje is nog niet bekend.

Hoe wordt het gebied ontsloten voor autoverkeer?
Voor deelgebied Zuid en Oost via onder andere de Augustinus, Boomheide, Struikweide, Winterweide, naar de Stiemenseweg. Dus niet aan de Noord kant via de Burgemeester Gilissenweg. Deelgebied West wordt direct aan de Heijenseweg ontsloten.

Hoe is het parkeren geregeld in de Heikant?
Er hebben diverse parkeeronderzoeken en berekeningen plaatsgevonden. Het aantal benodigde parkeerplaatsen voor bewoners + parkeerplaatsen voor bezoekers, is ingepast in het nieuwe plan. Hierbij is rekening gehouden met de kwaliteit van het gebied, maar ook met het comfort van bewoners, personeel en bezoekers.

Het groene karakter van de Heikant komt terug bij het parkeren. Verharding wordt tot een minimum beperkt, parkeerplaatsen worden in een open doorgroeibare verharding uitgevoerd. Parkeervakken worden zo veel als mogelijk geclusterd in parkeerhofjes tussen de bebouwing of in het groen, zodat het straatbeeld niet gedomineerd wordt door blik langs de rijbaan.

Hoe wordt er in de nieuwe situatie omgegaan met wandelroutes en fietspaden?
In de Heikant wordt bewegen gestimuleerd. Een uitgebreid netwerk van wandelpaden en een doorgaande voet-, fietsverbinding van noord tot zuid door het hele gebied maakt de Heikant uitermate geschikt voor fietsers en voetgangers. Aan dit netwerk van voet- en fietspaden worden diverse speelaanleidingen en banken gekoppeld. Alle wandelpaden zijn minimaal 2 meter breed en geschikt voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. Er zijn drie structuren voor langzaam verkeer te onderscheiden: trottoirs, de hoofdwandel- en fietsstructuur en recreatieve wandelpaden.

Worden er speelvoorzieningen gerealiseerd?
De Heikant biedt op diverse locaties door de wijk mogelijkheden en aanleidingen tot sport, spel en verblijven. De speel- en verblijfplekken zijn gekoppeld aan de hoofdwandelstructuur. Speelaanleidingen zetten jong en oud, mobiel en minder mobiel aan tot bewegen. Het reliëf van de wadi’s wordt gebruikt om een avontuurlijk speellandschap te creëren.

Hoe wordt er omgegaan met natuur?
Voor het gehele plangebied zijn diverse Flora- en Fauna, bos/groen onderzoeken uitgevoerd. Op deze manier is er inzicht verkregen in kwaliteit van verschillende bosdelen. In het ontwerp is rekening gehouden om deze kwaliteit zoveel mogelijk te behouden en de stedenbouw in te passen. Bestaande bomen en bossen worden zoveel mogelijk behouden. Er komt een doorgaande groene zone, vrij van bebouwing, door het hele gebied. Er komt een afwisselend groengebied van gesloten bossen en open bloemrijk grasland. de bestaande open ruimtes worden ingezet voor nieuwbouw.

Heb je een vraag die niet in deze FAQ staat?
Mail dan naar info@cravastgoed.nl.