VB-Groep

FAQ Mariëndaal Velp

De ontwikkeling van Mariëndaal in Velp bevindt zich in de eerste fase. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen en antwoorden.

Interesse in een woning

Wat is landgoed Mariëndaal?
Het huis Mariëndaal in Velp bij Grave werd tussen 1862 en 1865 gebouwd door de paters Jezuïeten en was tot de jaren zestig van de twintigste eeuw in gebruik als noviciaat. De architect was pater A. Slootmaekers S.J. De paters deden ook aan zielzorg in de omgeving en leidden ook missionarissen op, die onder meer naar Java werden uitgezonden.

In 1966 vertrokken de paters naar Venlo en werd het klooster verkocht aan de Sint-Jozefstichting, ofwel Stichting "Binckhof", die de opvang voor verstandelijk gehandicapten verzorgt. In het omringende landgoed werden paviljoens voor deze mensen gebouwd.

Het kloostergebouw, een Rijksmonument, bleef behouden. Sinds 2010 is in het oude klooster Zorghotel Grave/Zorgresidentie Velp met 48 appartementen gevestigd. Het oude klooster is hiervoor grondig gerestaureerd met veel respect voor de oude elementen. We hebben ons nieuwbouw project vernoemd naar het Mariëndaal.

Welke woningtypen komen er in Mariëndaal?
Het nieuwbouwproject Mariëndaal bestaat uit vrijstaande woningen, twee onder één kap woningen, rijwoningen en levensloopbestendige woningen.

Hoeveel woningen worden er gerealiseerd?
Er worden in totaal 70 woningen gerealiseerd:

  • 10 vrijstaande woningen
  • 25 tweekappers
  • 19 rijwoningen
  • 16 levensloopbestendige woningen

Komen er sociale huurwoningen in het project?
In het project komen circa 16 sociale huurwoningen.

Hoe wordt er omgegaan met de bestaande bomenlanen?
Ter plaatste van de nieuwe wijk ontstaan drie boskamers door de lanen. De kamer- en lanen structuur dient ten alle tijden herkenbaar te blijven door afstand te bewaren tot de lanen. Bestaande bomen worden zoveel als mogelijk gehandhaafd.

Welke deelgebieden kent Mariëndaal?
De eerder genoemde kamers gevormd door de bestaande lanen structuur lenen zich uitstekend om verschillende sferen en woning typologieën te huizen. Elke kamer krijgt een eigen invulling:

  • Boskamer: Vrijstaande woningen
  • Laankamer: Geschakelde woningen (twee onder een kap)
  • Veldkamer: Geclusterde woningen (rijwoningen)

Hoe kom ik in aanmerking voor een woning?
Naar verwachting gaat de verkoop in het tweede kwartaal 2024 van start. Voorafgaand zal de verkoopinformatie middels de projectwebsite gecommuniceerd worden.

Zijn de verkoopprijzen al bekend?
De definitieve prijzen zijn nog niet bekend. Deze volgen bij verkoop. Dit zal naar verwachting in het tweede kwartaal 2024 zijn.

Wil je op de hoogte blijven van dit project?
Schrijf je in als geïnteresseerde via onderstaande button.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van officiële berichtgeving vanuit de Gemeente, meld je dan aan voor de berichtenservice van Overheid.nl.

Overige vragen

Wanneer start de procedure en hoe ziet deze eruit?
Het bestemmingsplan is eind 2023 ter inzage gelegd. De termijn om zienswijzen in te dienen sluit eind januari.

Waar en hoe vindt de (natuur)ontwikkeling plaats?
Het landgoed zal ontwikkeld worden tot een open park (publiek toegankelijk), als onderdeel van Velp. In het park zullen woningen gerealiseerd worden tussen de Kastanjelaan en Beukenlaan in. Het voor woningbouw te ontwikkelen terrein is landschappelijk waardevol en ligt centraal op het landgoed, tussen het oude klooster, een bosgebied en een zone met woningen en gebouwen van Vizier. Het woningbouwgebied is ongeveer 4 ha groot en wordt doorsneden door enkele prachtige lanen. Daarnaast zal er nieuw groen worden ingepast in de wijk.

Hoe wordt er omgegaan met waterberging in het gebied?
In de openbare ruimte wordt het hemelwater geïnfiltreerd; via de woonstraten wordt het water naar de zuidzijde van het plangebied gebracht. De wadi-zone is gesitueerd aan de gehele zuidzijde van het plangebied.

Hoe is het parkeren geregeld in Mariëndaal?
Het parkeren in het plangebied is opgenomen conform de regels die de gemeente Land van Cuijk gebruikt en voldoet daarmee aan de gemeentelijke eisen op dat vlak. In Mariëndaal worden voor vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap woningen, op eigen terrein geplaatst. In het stedenbouwkundig plan zit daarnaast een goede mix van parkeeroplossingen (parkeerkoffer of langsparkeren), zodat zoveel mogelijk kwalitatieve openbare ruimte behouden blijft.

Hoe wordt de wijk ontsloten voor autoverkeer?
De Beukenlaan vormt de hoofdontsluiting van het plangebied. Er worden nieuwe straten toegevoegd noord-zuid georiënteerd.

Hoe wordt er omgegaan met natuurinclusiviteit?
De nieuwe woningen gaan bijdragen aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarde doordat er ruimte is voor vogels, vleermuizen en insecten. Elke woning wordt voorzien van nestkasten voor vogels /vleermuizen. Ook de openbare ruimte en het collectieve groen kent meer biodiversiteit. Dat begint met het kiezen van de juiste planten. Die trekken bijen en vlinders aan, maar zorgen ook voor een kleurrijke wijkstructuur.

Wat is de bouwtijd?
Als minimale bouwtijd kan rekening gehouden worden met 24 maanden.

Wanneer wordt er gestart met de bouwwerkzaamheden?
Het streven is om in het vierde kwartaal van 2024 te starten met de voorbereidende (bouw)werkzaamheden en in 2025 te starten met de bouw. Dit is uiteraard afhankelijk voor het doorlopen van verschillende procedures zoals het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning.

Is er overlast te verwachten tijdens de bouw?
Het is helaas niet mogelijk om de bouw ‘ongemerkt’ uit te voeren. De aannemer zal in zijn inrichting en proces overlast naar de omgeving zoveel als mogelijk beperken. De aannemer zal de omgeving tijdig informeren.

Wanneer vindt de oplevering plaats?
Indien de procedures en bouw volgens planning verlopen, dan zullen naar verwachting de eerste woningen medio Q4 van 2026 opgeleverd worden.

Heb je een vraag die niet in deze FAQ staat?
Mail dan naar info@cravastgoed.nl.